Serveis Socials, Infància i Família

Acolliment Familiar

L’acolliment és un model de família que ens fa créixer com a societat alhora que ajuda els infants i les famílies, que per diferents motius, no poden conviure.

L’acolliment familiar és una mesura de protecció solidària, alternativa a l’acolliment residencial, que ofereix a nins i nines la possibilitat de gaudir del millor entorn possible per créixer i continuar mantenint al mateix temps els vincles amb els  progenitors i germans.

Qui pot acollir…

Qualsevol persona o família amb residència habitual i legal a Mallorca i disposada a oferir un ambient estable, estimació i dedicació a un infant.

Persones que es senten implicades amb el benestar de la infància i tenen una situació personal que els permet oferir-se com a acollidores.

Per a veure, la versió consolidada del Decret 40/2006, pel qual es regulen els procediments d’acolliment familiar, d’adopció i de determinació d’idoneïtat, fer clic aquí.

Què implica…

Per als infants d’acollida

  • Una oportunitat per créixer en un ambient familiar afectiu i positiu per al seu desenvolupament i que els ajuda a crear un vincle.
  • Una possibilitat per tenir les seves necessitats cobertes adequadament mentre els seus progenitors es recuperen de la situació que els impossibilita fer-se càrrec d’ells.
  • Una alternativa familiar que els permet i ajuda a conèixer i entendre la seva història de vida, el seu passat i el seu present.

Per a la família d’acollida

  • Assumir que són responsables del benestar de l’infant i donar-li, durant el temps que sigui necessari, l’oportunitat de créixer en un ambient familiar d’afecte, cura i atenció.
  • Comprendre i acceptar la situació de desprotecció que l’infant ha viscut, les seves conseqüències i com l’acolliment pot ajudar-lo a viure amb un altre model de família i cures.
  • Acceptar i respectar a la família d’origen del nin o nina i facilitar el contacte amb mare, pare, padrí, padrina, germans o germanes.

Programes d’acolliment

ACOLLIMENT EN FAMÍLIA EXTENSA (TEMPORAL I PERMANENT)

Acolliment familiar dins la pròpia família que té per objectiu proporcionar un medi familiar alternatiu o complementari amb caràcter temporal o indefinit.

CANGUR D’URGÈNCIA

Per a qui?

Infants menors de 6 anys, com a alternativa a l’acolliment residencial, a l’espera que es decideixi quina mesura de protecció familiar li correspon.

Quan de temps?

Com a màxim, l’acolliment serà de 6 mesos.

Cangur Temporal

Per a qui?

Infants menors de 6 anys per a qui es preveu que puguin tornar a integrar-se en la seva pròpia família.

Infants a l’espera d’una mesura de protecció més estable com l’acolliment permanent o l’adopció.

Quan de temps?

Dos anys màxim, llevat que el interès superior de la nina o el nin aconselli la pròrroga de la mesura per la previsible i immediata reintegració familiar, o l’adopció d’una altra mesura de protecció definitiva.

NIU Permanent

Per a qui?

Nins, nines i adolescents als quals ja s’ha valorat la impossibilitat de poder reintegrar-se amb la seva família d’origen a curt-mitjà termini i a qui no es valora que estiguin en situació de ser adoptats.

Quan de temps?

Es tracta d’un acolliment estable amb previsió de més de 2 anys podent arribar a ser una mesura definitiva.

ABRIC Especialitzat

Per a qui?

Nins i nines amb necessitats o situacions especials, en famílies a on alguna de les persones que la componen tengui formació, qualificació o experiència específica per desenvolupar aquesta tasca.

VOLUM

Persones col·laboradores que fan acolliments de caps de setmana i vacances per a infants i joves que estan a centres de protecció.

Aquestes persones o famílies comparteixen el seu temps lliure i un entorn familiar amb els infants i adolescents, a fi d’ajudar-los en el seu procés de formació integral, compartint experiències enriquidores i convertint-se en un suport emocional i efectiu.

Requisits per a…

Ser família d’acollida

  • Tenir mitjans de vida estables i suficients.
  • Tenir un estat de salut físic i emocional adequat per tal de garantir una bona atenció als nins, nines i adolescents.
  • Comptar amb un entorn i vida familiar i social adequat, estable i normalitzat.
  • Ser flexibles davant les actituds i adaptar-se a les noves situacions.
  • Comprendre la dificultat que suposa per als nins i nines la seva situació.
  • Respectar i acceptar la història personal i familiar, identitat i cultura dels infants i adolescents.
  • Acceptar i facilitar les relacions entre els nins, nines i adolescents i la seva família d’origen, sobretot germanes i germans. Respectar el règim de visites, si n’hi ha.
  • Col·laborar i comprometre’s amb la formació i seguiment de la situació dels infants i adolescents.
  • Compartir una actitud positiva sobre l’acolliment i la integració dels nins, nines i adolescents en la família per part de totes les persones que la componen.
  • Tenir una motivació per a l’acolliment prioritzant l’interès dels infants i adolescents i la protecció dels seus drets.
  • No tenir antecedents penals (qui convisqui en el nucli familiar) que suposi un risc greu pel benestar i desenvolupament físic i el desenvolupament psicològic o emocional dels nins, nines o adolescents.

Responsabilitat per a…

La familía d’acollida

  • Tenir cura i educar als nins, nines i adolescents que es troben en acollida i oferir-li tot allò que necessiti.
  • Protegir en una llar estable que cobreixi les necessitats d’afecte i seguretat de l’infant.
  • Respectar a la família d’origen.
  • Complir amb el règim de visites.
  • Col·laborar amb els professionals en informar sobre els infants i adolescents i l’evolució de l’acolliment i acceptar la seva proposta d’intervenció.

Professionals especialitzats que intervenen

  • Valorar la situació i evolució dels infants i adolescents acollits i prendre les decisions adequades.
  • Supervisar, donar suport, orientar i oferir els recursos necessaris i disponibles als nins, nines i adolescents (d’origen i acollida) durant tot el procés d’acolliment.
  • Garantir que les relacions dels infants i adolescents amb la seva família d’origen siguin el més adequades possibles i afavoreixin el seu desenvolupament i benestar.
  • Informar periòdicament de l’evolució de l’acolliment familiar a la Fiscalia o al Jutjat.

El procés

Professionals amb experiència acompanyen i donen suport als nins, nines i adolescents i les seves famílies d’acollida durant tot el procés.

Aquests professionals i la persona encarregada de coordinar cada cas, informaran, formaran, supervisaran i avaluaran cada una de les fases del procés.

INFORMACIÓ

Què es?

Entrevista individualitzada amb les persones interessades en acollir durant la qual reben una informació inicial sobre què és l’acolliment, el procés i itinerari d’acollida, les característiques dels infants, adolescents i les seves famílies d’origen.

FORMACIÓ

Què és?

Fase de formació obligatòria després d’haver rebut la informació inicial.

S’aprofundeix en allò que suposa l’acolliment per a les famílies interessades, la realitat i dificultat dels infants i adolescents i les seves famílies, les característiques del procés d’acollida i seguiment professional. Els tipus d’acolliment familiar que es pot dur a terme.

En què consisteix?

Les persones interessades s’han d’inscriure en un programa formatiu de 4 sessions que es desenvolupa en grup.

SOL·LICITUD

Una vegada acabada la formació, les persones interessades a fer un oferiment i sol·licitar ser valorades, han d’emplenar una sol·licitud i lliurar la documentació que es requereix.

VALORACIÓ

Què és?

Fase a on, tal i com estableix la normativa, es fa una valoració d’aptitud. La valoració té en compte la motivació, habilitats de cura, capacitats i recursos de les persones o famílies per atendre les necessitats dels infants.

En què consisteix?

Los professionals encarregats de la valoració:

    • Realitzen diverses entrevistes (una d’elles és en el propi domicili) amb les persones que s’ofereixen per acollir.
    • Per després, amb tota la informació poder valorar l’adequació de la família per poder atendre els infants i adolescents objecte de ser acollits, recollint també l’oferiment que fa la família. S’elabora un informe psicosocial en el qual es proposa l’aptitud o no aptitud.

Després de la valoració s’emet una resolució que determina si la família és apta per acollir o no.

CONVIVÈNCIA

Què es?

Fase en la qual l’infant i la família d’acollida es van integrant de manera progressiva en el procés de convivència.

En què consisteix?

Una vegada que la família ha estat valorada com a apta, passa a formar part del banc de famílies d’acollida de l’IMAS, sigui d’acollida temporal o permanent.

La família rep una proposta d’assignació d’un infant que s’ajusta a l’avaluació i condicions de la família.

Si la família accepta l’assignació, en funció de l’edat del menor i el tipus d’acolliment (temporal o permanent) comença un procés supervisat previ a la convivència, a on l’infant es va acoblant a la família per tal que la futura convivència s’inicii amb les majors garanties.

En cas de l’acolliment temporal d’urgència no hi sol haver procés d’acoblament.

L’acord amb l’IMAS recull els drets i obligacions de la família d’acollida, així com els suports professionals i econòmics que se’ls ofereix.

Durant tot el procés de convivència, la família comptarà amb el suport i disponibilitat de la persona coordinadora del cas i de professionals que intervenen per respondre les necessitats que vagin sorgint; de manera especial en el règim de visites establerts amb la família d’origen.

TANCAMENT

En quins casos pot cessar l’acolliment?

    • Quan acaba el termini establert per als acolliments urgents i temporals.
    • Quan ho decideixi la Secció d’Acolliments Familiars o una sentència judicial, en funció de l’interès superior de l’infant o de l’adolescent.
    • Quan ho demana la família d’acollida.
    • Quan la persona acollida compleix els 18 anys.

El Servei d’Acolliments dona suport a les parts en el procés de cessament per ajudar-los a facilitar la relació o comunicació quan finalitza la convivència.

En quins casos pot continuar la convivència després del cessament quan la persona acollida compleix els 18 anys?

    • Quan ho vulgui la persona acollida i la família d’acollida.
    • Si les persones interessades ho sol·liciten, la Secció d’Acolliments Familiars (tot i que no hi ha obligació legal) pot continuar donant suport a aquesta convivència.

Formulari de contacte