Noticias

Noticias

L’IMAS reivindica la necessitat de posar fi a l’edatisme com a forma de discriminació durant la XII Jornada «Una Mirada a la Protecció de les Persones Majors»

Jueves, 15. Junio 2023

200 professionals de l’àmbit han assistit a l’acte organitzat amb motiu del Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Majors

Posar en relleu la necessitat d’erradicar l’edatisme, tercera causa de discriminació al món després del racisme i el masclisme, i evitar les conseqüències que produeix a l’etapa de l’envelliment. Aquest ha estat l’eix central de la XII Jornada «Una Mirada a la Protecció de les Persones Majors» que la Direcció Insular d’Atenció Sociosanitària de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha organitzat un any més coincidint amb el Dia Internacional de la Presa de Consciència de l’Abús i el Maltractament a les Persones Majors, que es commemora cada 15 de juny.

«És imprescindible preservar els drets de les persones majors davant aquesta discriminació i continuar insistint en el dret a envellir segons el projecte vital de cadascú», ha dit la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS en funcions, Sofia Alonso, durant la inauguració de la jornada, que enguany arriba a la dotzena edició, i a la qual han assistit prop de 200 professionals de l’àmbit.

«L’edatisme impregna la nostra societat. Hi ha edatisme institucional quan les lleis o normes mateixes restringeixen la llibertat de les persones majors, i edatisme autoinfligit quan la persona mateixa l’ha interioritzat tant que pensa que la millor opció que té és apartar-se i quedar a ca seva. L’entrada en la vellesa no és una infecció i la tractam com si ho fos», ha advertit durant la primera taula rodona la professora jubilada de la UIB i activista, Julia Gallo, que ha obert un debat sobre la necessitat d’adaptar les ciutats a les necessitats i capacitats de les persones majors per facilitar que puguin envellir en el seu propi entorn amb la màxima autonomia possible.

«És imprescindible un canvi de visió de l’envelliment no tan basada en la patologia, la dependència o la malaltia, sinó més basada en fortaleses. En aquest sentit, estam testant un model fonamentat en el suport familiar, en la resiliència, l’acceptació i la gratitud. Veim que si aquests elements estan presents en la persona major, és manco probable que tinguin depressió o ansietat i és més probable que hi hagi benestar psicològic, major qualitat de vida i manco soledat», ha destacat durant la seva ponència Gema Pérez Rojo, catedràtica de la Universitat CEU San Pablo de Madrid, membre de l’equip d’investigació sobre envelliment d’aquesta universitat i experta en persones majors.

Durant la trobada, també s’han projectat els audiovisuals  «Abraçant la soledat» i «Tan sols edat», elaborats per alumnes del segon curs del cicle de Realització Audiovisual del CIFP Juníper Serra en col·laboració amb l’IMAS. Alguns d’ells han compartit opinions sobre el tractament dels mitjans i de la societat en general sobre la solitud no desitjada i altres conseqüències de l’edatisme, en la darrera taula rodona de la jornada.

Durant la clausura de l’acte, la directora insular d’Atenció Sociosanitària en funcions, Elsa Herranz, ha destacat que «des de l’Observatori per a Persones Majors de Mallorca, hem treballat de manera incansable en estratègies per visibilitzar i conscienciar tota la societat damunt una problemàtica que entre tots tenim el deure i l’oportunitat d’aturar». En aquest sentit, i amb l’objectiu de donar a conèixer l’edatisme a tots els àmbits (social, educatiu, cultural o laboral) i perquè tothom sigui capaç de detectar aquest tipus de comportament i corregir-lo, la institució va presentar el passat mes de març el llibre de vinyetes Edatisme, en col·laboració amb el il·lustrador Javi Royo. Totes les persones que han participat avui a la jornada han rebut un exemplar del llibret destinat a tots els públics. La versió digital es pot descarregar en castellà i català a la web de l’IMAS.