Noticias

Noticias

L'IMAS reflexiona sobre el present i el futur de les noves metodologies de feina front el sensellarisme a Mallorca

Jueves, 16. Marzo 2023

Les jornades sobre «La Xarxa d'Inserció Social de Mallorca" compten amb la participació d'experts locals i nacionals i un programa de dos dies amb conferències, col·loquis i tallers

L'auditori del Parc Bit acull, avui i demà, la primera edició de les jornades sobre «La Xarxa d'Inserció Social de Mallorca. Sensellarisme i metodologies en escala, housing i planificació centrada en la persona», un punt d'encontre per a professionals de la mateixa Xarxa d'Inserció Social de Mallorca, del servei d'allotjament i dels serveis socials i sanitaris en general.

Organitzades per la direcció insular d'Inclusió Social de l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), han arrancat avui matí l’Auditori del Parc Bit de Palma, amb un aforament de 140 assistents complet, i un programa d'actes que contempla tallers participatius, conferències i col·loquis.

Aquestes jornades, neixen amb l'objectiu principal de ser un focus de reflexió sobre la feina feta durant les darreres dues dècades, valorar la tasca desenvolupada per part de tots els professionals i entitats del sector i analitzar i formar sobre les noves metodologies de treball impulsades per acabar amb el sensellarisme a l'illa i motivar la inclusió social completa i permanent de totes les persones que es troben en aquesta situació de vulnerabilitat avui dia.

La consellera de Drets Socials i presidenta de l'IMAS, Sofia Alonso, ha inaugurat la jornada d'avui posant en relleu la importància d’analitzar les estratègies a seguir amb experts locals i de l’àmbit nacional i escoltar els seus punts de vista sobre una realitat que no es pot obviar, «com és la de les persones que viuen en una situació tan vulnerable com és la de no tenir una llar».

En aquest sentit, ha subratllat l'efectivitat del nou model d'atenció pel que s'està apostant des de l'IMAS, l'anomenat housing, «que s'allunya de l'intervencionisme i prioritza l'accés a un habitatge digne, actuant allà on el procés és més complicat, estalviant obstacles i aplanant el camí cap a la plena inserció social», ha dit, «un model que engegarem fa 6 anys i que ha demostrat tenir un èxit rotund, com confirmen les dades de persones que estan arribant a l'objectiu de plena inserció».

«Tothom té dret a un habitatge digne i, des de l’IMAS, cercam la solució que ens agradaria que l’administració ens facilités a cadascú de nosaltres en la mateixa situació», ha conclòs la presidenta de l’IMAS després de reconèixer que «Consell, govern estatal i Europa tenim un objectiu comú i clar: dignificar la vida de les persones que es troben en situació de risc a Mallorca. Hem duplicat les places de Housing i arribam a les 202 però, a més, hem especialitzat la metodologia amb programes específics per a joves, persones grans i d’atenció temprana finançats amb fons europeus Next Generation. És important que Europa s’hagi adonat de la necessitat d’un canvi de model», ha dit.

Del programa Housing, desenvolupat dins el model d'atenció centrada en la persona que promou l'IMAS en totes les seves actuacions i departaments, i del model tradicional en escala, basat en la consecució, per part de la persona sense llar, d'un seguit de passes i actuacions ordenades enfocades a solucionar les problemàtiques socials que pateix per aconseguir el seu retorn a la societat, es xerrarà, analitzarà i es debatrà avui i demà. «Dos models que conviuen de forma paral·lela i que ho faran a curt i mitjà termini», ha explicat el cap de servei d'Inclusió Social de l'IMAS, Sebastià Cerdà «tot i que apostam per impulsar amb força la nova metodologia i enguany comptarem ja amb prop de 100 habitatges operatius destinats a reforçar aquest  innovador programa».

Les dues sessions matineres que se celebraran avui i demà s'emeten per streaming perquè tothom que no ha pogut assistir tengui l'oportunitat de seguir-ho en directe des d'aquest enllaç, en el qual també es pot consultar el programa complet de les jornades: https://xarxainsercio.imasmallorca.net.

La sessió d’aquest horabaixa, que s’estendrà fins a les 18 hores, està dedicada a tallers tècnics.