Noticias

Noticias

Professionals de l’IMAS mostren la realitat de les persones majors en risc d’exclusió social i idiomàtica, i reflexionen sobre i el dret a un envelliment actiu dins l’entorn comunitari a l’Anuari de l’Envelliment. Illes Balears 2022

Jueves, 10. Noviembre 2022

La presidenta de l’IMAS ha felicitat la UIB pels 15 anys d’aquesta publicació que «ens ajuda a tenir una visió transversal de l’envelliment i desenvolupar polítiques centrades en les necessitats reals de les persones majors»

La consellera de Drets Socials i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS), Sofia Alonso, ha participat avui en la presentació de l’Anuari de l’Envelliment. Illes Balears 2022, editat per la Càtedra d’Atenció a la Dependència i Promoció de l’Autonomia Personal de la Universitat de les Illes Balears. Durant la seva intervenció, Alonso ha remarcat «la important tasca d’aquesta publicació, que durant 15 anys ens ha facilitat una recopilació d’articles i estudis que evidencien el canvi social que s’està produint, i que han estat clau per comprendre els nous perfils i les noves necessitats de les persones majors des de tots els àmbits».

«Durant tots aquests anys l’Anuari ens ha facilitat aquesta mirada transversal del procés de l’envelliment que ens ajuda, a les administracions, a transformar les nostres polítiques en iniciatives més properes i centrades en la persona» ha afegit la presidenta de l’IMAS, qui ha conclòs que «conèixer la realitat que vivim és clau per oferir una atenció integral i personalitzada a les persones més vulnerables».

Precisament a l’edició d’enguany, professionals de l’IMAS hi publiquen tres articles que mostren tres realitats diferents de la vellesa: la que viuen les persones majors que acudeixen a alguns dels centres de la xarxa d’inclusió social, les que estan en tractament per consum de droga o que presenten conductes addictives com poden ser al joc, el sexe o a les compres compulsives entre d’altres, la de les persones dependents estrangeres que ingressen a les residències de l’IMAS sense conèixer cap dels dos idiomes oficials, o la importància d’acostar els serveis i els recursos a la ciutadania, i facilitar, així, que tothom pugui gaudir d’un envelliment actiu i de qualitat en el seu propi entorn.

Els professionals de l’IMAS coautors dels esmentats articles hi argumenten la necessitat d’adaptar els recursos a les noves situacions que van sorgint. Els treballs es titulen: El dret a envellir en l’entorn propi. Una oportunitat per avançar envers la transformació dels serveis socials comunitaris de proximitat, firmat per professionals de l’àrea d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics; Anàlisi de les dificultats idiomàtiques en l’atenció integral a persones estrangeres en l’entorn residencial de gent gran, elaborat per personal de l’àrea d’Atenció Sociosanitària; Persones grans en tractament per consum de droga i addiccions comportamentals a les Illes Balears, en què  hi participa Albert Moratinos, de la secció d’Atenció Conductes Addictives, juntament amb altres experts en la matèria i, Vellesa i sense sostre, de Biel Noguera Gelabert, de la Xarxa d’Inserció Social.

Hores abans de la presentació, a la roda de premsa prèvia, el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, ha recalcat que «és necessari transformar els serveis, fer-los més inclusius, pròxims i oberts a la comunitat. Hem d’escoltar els professionals i les persones usuàries perquè els recursos que posam al seu abast compleixin els desitjos i les expectatives de les persones a qui van destinats».

A l’acte de presentació de l’Anuari de l’Envelliment. Illes Balears 2022, que s’ha celebrat a la sala d’actes del Col·legi de Metges de Palma, també hi han participat la consellera d’Afers Socials i Esports del Govern de les Illes Balears, Fina Santiago, el president de la Fundació Guillem Cifre de Colonya, Josep Antoni Cifre, la catedràtica d’Universitat de Teoria i Història de l’Educació de la UIB i directora de l’Anuari de l’envelliment, la doctora Carmen Orte i el vicerector de Personal Docent i Investigador de la Universitat de les Illes Balears, el doctor Antoni Bordoy.

També hi ha assistit el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics, Omar Lamin, les directores insulars d’Atenció Sociosanitària i Infància i Família, i professionals de l’IMAS que han publicat articles durant tots aquests anys. L’acte ha finalitzat amb la conferència «La visió de la vellesa al cinema: velles i noves representacions», impartida pel catedràtic de Comunicació Audiovisual de la Universidad de Santiago de Compostela, José Luis Castro.