Noticias

Noticias

L’IMAS presenta l’Estratègia davant el repte Demogràfic i d’Envelliment Actiu i Saludable amb motiu del Dia Internacional de la Gent Gran

Viernes, 30. Septiembre 2022

Les principals línies d’actuació per aconseguir una Mallorca igualitària s’han exposat durant la jornada «Construint comunitats inclusives i protectores amb les persones adultes majors».

Facilitar l’envelliment a l’entorn propi de cada persona, donar resposta als reptes actuals i avançar cap a una Mallorca més justa, accessible i equitativa en tots els cicles de la vida a partir d’una tasca transformadora conjunta entre administracions, entitats i organismes. Aquest és el principal missatge de la jornada «Construint comunitats inclusives i protectores amb les persones adultes majors: una oportunitat per avançar cap a la transformació dels serveis de proximitat» que l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) ha organitzat amb motiu del Dia Internacional de les Persones Majors que es commemora demà, dia 1r d’octubre.

La presidenta del Consell de Mallorca, Catalina Cladera, el conseller de Presidència, Javier de Juan, la consellera de Drets Socials i presidenta de l’IMAS, Sofia Alonso, i el batle d’Inca, Virgilio Moreno, han participat en aquest encontre que s’ha celebrat a la ciutat del Raiguer. A l’acte, també hi han assistit el vicepresident de l’IMAS, Jaume Tortella, així com altres membres de l’equip directiu de l’IMAS, representants de les diferents administracions, associacions de persones majors, entitats socials, col·legis professionals i altres experts de l’àmbit dels serveis socials.

«És important tenir un pla, una estratègia que ens digui com aplicar el model inclusiu i protector per a les persones majors que volem. L'objectiu que ens hem marcat al Consell i per al qual ja hem fet feina és invertir en recursos i programes perquè la gent gran pugui ser activa autònoma i independent el màxim de temps possible, i que quan la salut no els ho permeti, estiguin ben atesos en el seu entorn més pròxim, envoltats de la família i cuidats pels millors professionals», ha destacat la presidenta Catalina Cladera a la inauguració.

Durant la jornada d’avui s’han presentat les línies d’actuació principals que recull en el document Una Mallorca per a totes les persones: Estratègia davant el Repte Demogràfic i d’Envelliment Actiu i Saludable (2022-2030). En aquest s’hi enclouen les pautes que seguirà l’IMAS per liderar el camí cap a una Mallorca igualitària i accessible, i construir uns serveis socials de proximitat que fomentin l’envelliment actiu i saludable de la ciutadania prop de ca seva.

En aquest sentit, la consellera Sofia Alonso ha recalcat que «donam a conèixer l'Estratègia de l’Àrea d'Atenció Comunitària i Projectes Estratègics per avançar cap a un model d’atenció comunitària integral i centrat en la persona des de la perspectiva institucional. Volem construir una Mallorca per a totes les persones» i ha explicat que «aquesta Estratègia ha de ser la columna vertebral de l'àrea, on s’ha recopilat la feina feta durant dècades pels professionals i el camí que es vol anar fent per avançar cap a una societat que compleixi els interessos i desitjos de les persones adultes majors».

El document es basa en el reconeixement dels drets humans de les persones adultes i en els principis de les Nacions Unides d’independència, participació, dignitat, assistència,  realització dels desitjos propis de cada persona, igualtat d’oportunitats i bon tracte. A partir d’aquí, l’IMAS es planteja un seguit d’accions que, com ha destacat el director insular d’Atenció Comunitària i Projectes Estratègics de l’IMAS, Omar Lamin, «coincideixen a prioritzar l’envelliment prop de ca seva i amb la màxima autonomia possible, que és el que vol la ciutadania. Hem de repensar les polítiques i readaptar els nostres recursos per oferir uns serveis de proximitat que donin resposta a les preferències i desitjos reals, que contribueixin a evitar situacions d’aïllament no desitjat i dotar cada persona dels ajuts que precisi per a seguir desenvolupant el seu projecte vital».

Precisament durant la jornada, s’ha destacat el paper de totes les administracions i el teixit social de Mallorca en l'àmbit comunitari, «repensant les polítiques i transformant els serveis de proximitat per a fer d’aquesta illa una terra per a tothom», ha dit Lamin, qui a més ha recalcat la feina coordinada dels diferents serveis pel seu caràcter de proximitat amb la ciutadania; com per exemple, el cas del Servei d’Atenció Integral a Domicili (SAID) que l’IMAS implanta arreu de Mallorca perquè tothom qui ho desitgi pugui rebre les cures i l’atenció específica necessària a ca seva i del conjunt de programes i serveis adreçats a persones majors en l’entorn comunitari. A més, amb aquests recursos, s’ajuda a evitar situacions de solitud no desitjada entre la gent gran. 

Fomentar l’autonomia a partir d’entorns inclusius i accessibles per a tothom és un altre dels temes que s’ha tractat. Concretament, s’ha remarcat la necessitat de treballar junts cap a l’accessibilitat universal per garantir la participació de les persones. Aquí és fonamental el paper dels serveis de promoció de l’autonomia de l’IMAS per facilitar l’envelliment actiu i la integració de la gent gran a la comunitat, així com altres programes com les xerrades informatives sobre serveis o recursos útils per a les persones majors,  activitats esportives específiques o els tallers d’estimulació cognitiva de l’IMAS.

Les principals pautes del full de ruta Una Mallorca per a totes les persones: estratègia davant el Repte Demogràfic i d’Envelliment Actiu i Saludable (2022-2030) de l’IMAS preveuen accions fins a l’any 2030, per la qual cosa es coincideix, així, amb la temporalització de la Dècada de l’Envelliment Saludable (2021-2030) que l’ONU va decretar per remarcar la necessitat de prevenir el deteriorament físic i cognitiu d’una població cada vegada més envellida.